Konsultacje dietetyczne

Przede wszystkim szybka i celna diagnoza.

Dietetyk - mgr Angelika Frączek - Bochenek 

Ukończyłam Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach / Wydział Nauk o Zdrowiu uzyskując tytuł magistra dietetyki. W zawodzie pracuję od ponad 12 lat zdobywając doświadczenie w ramach współpracy z licznymi ośrodkami medycznymi, uczestnicząc w projektach m.in. Misja Dieta Śląskich Laboratoriów Analitycznych, jak również prowadząc własną praktykę zawodową. Motto zawodowe, którym się kieruję brzmi "Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem, kim jesteś" [Anthelme Brillat - Savarin]. Maksyma ta wbrew pozorom może wydawać się błaha, jednak odnajduję w niej wiele prawdy, dlatego też na co dzień w swojej pracy dużą uwagę skupiam na właściwej diagnostyce żywieniowej. Do każdego Pacjenta podchodzę indywidualnie, gdyż każdy człowiek jest niepowtarzalny, tak jak i jego potrzeby oraz upodobania żywieniowe.

Specjalizuję się w dietetyce w przebiegu schorzeń medycznych (zwłaszcza chorób metabolicznych, chorób autoimmunologicznych, chorób tarczycy m.in. Hashimoto oraz zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, alergii i nietolerancji pokarmowych), osób starających się o potomstwo - zarówno świadome przygotowanie się do bycia rodzicem jak i w przypadku problemów z zajściem w ciążę, problemów z płodnością (tzw. dieta płodności), kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Pomagam także osobom aktywnym fizyczne (sportowcy amatorzy) oraz osobom dbającym o swoją urodę.

Pracuje zarówno z osobami dorosłymi jak i z młodzieżą oraz z dziećmi od 6 r.ż. i ich rodzicami / opiekunami.

Nieustannie uczestniczę w licznych kursach, szkoleniach i warsztatach podnosząc swoją wiedzę by móc jak najlepiej pomagać innym, m.in.:

  • „Żywieniowe podejście do leczenia insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej” (organizator Dietomedica)
  • "Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii” (organizator Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej)
  • „Vademecum Dietetyki Klinicznej. Część I: Dieta w chorobach tarczycy, insulinooporności i PCOS” (Organizator Akademia Dietetyki Klinicznej)
  • „Problemy żywieniowe seniorów. Interakcje leków z żywnością" (Organizator Kcalmar Pro)
  • „Płodność, żywienie kobiet w ciąży i karmiących- fakty i mity” (Organizator Kcalmar Pro)
  • „Celowana probiotykoterapia Lactibiane w praktyce dietetyka” (organizator 4Active Nature Medicine Technology)
  • "Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy" w ramach II edycji Rajdu Nowoczesnej Dietetyki
  • "Diagnostyka i prowadzenie Pacjenta z celiakią", Certyfikat- Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię (organizator EUROIMMUN DNA; patronat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej)
  • "iGenesis- najnowsza generacja badań nutrigenetycznych" (Organizator DF Medica Polska)
  • „Nadwrażliwości pokarmowe i zaburzenia mikroflory jelitowej, a choroby cywilizacyjne” (organizator VitaImmun)
  • „Genetyka w Dietetyce. Praktyczne wykorzystanie testów DNA w dietetyce” ( MDFMedicaPolska)
  • warsztaty podnoszące kwalifikacje zawodowe z dziedziny psychodietetyki „Odchudzaj pacjenta z happy endem, czyli jak pracować z pacjentem otyłym nad efektywną zmianą”.

Występuje także w roli eksperta w dziedzinie dietetyki w publikacjach piśmienniczych (np. "Strefa Zdrowia dla Każdego" dostępnych w aptekach), w programach telewizyjnych oraz licznych publikacjach online. Możesz mnie zobaczyć, posłuchać lub przeczytać moje wypowiedzi:

Leczone schorzenia / choroby:

  • choroby metaboliczne (hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, dna moczanowa, osteoporoza)
  • zaburzenia glikemii (stany przedcukrzycowe, cukrzyca)
  • insulinooporność
  • choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze)
  • zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (choroba refluksowa, choroba wrzodowa, choroby wątroby, choroba Leśniowskiego i Crohna, biegunki, zaparcia, wzdęcia i uczucie pełności, SIBO, zespół jelita drażliwego IBS)
  • nietolerancje pokarmowe, alergie pokarmowe, celiakia
  • choroby tarczycy (Hashimoto, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy) 
  • nadwaga i otyłość
  • niedowaga (niedobór masy ciała)
  • niedobory witamin, mikro i makro pierwiastków (m.in. anemia) 
  • problemy z zajściem w ciążę

Jeżeli zatem:

  • potrzebujesz pomocy żywieniowej w określonej chorobie lub schorzeniu,
  • spotkałaś się lub spotkałeś się z problemem niepłodności, trudnościami z zajściem w ciążę 
  • chcesz odpowiednio przygotować się do bycia rodzicem 
  • jesteś młodą mamą, kobietą karmiącą (w okresie laktacji)
  • chcesz zadbać o zdrowie, zmienić nawyki żywieniowe
  • chcesz zrzucić zbędne kilogramy
  • masz niedowagę
  • kochasz sport i ważna dla Ciebie jest Twoja kondycja fizyczna, chcesz osiągać lepsze wyniki sportowe w podejmowanych przez Ciebie aktywnościach
  • chcesz poprawić urodę (kondycję skóry, włosów, paznokci), "powstrzymać" procesy starzenia 

umów wizytę u Dietetyka w Vitalea Clinic - zadzwoń i zapytaj o najbliższy dostępny termin: 888 888 708

Jak przebiega terapia dietetyczna w Vitalea Clinic?

Pierwsza wizyta dietetyczna w Vitalea Clinic to holistyczna diagnoza polegająca na bardzo dokładnym wywiadzie zdrowotnym i żywieniowym, analizie wyników badań laboratoryjnych oraz dostarczonej dokumentacji medycznej, która pozwoli ocenić stan zdrowia Pacjenta i poznać jego potrzeby żywieniowe oraz wychwycić najczęściej popełniane błędy by móc na kolejnym etapie terapii opracować indywidualny plan żywieniowy, a więc właściwą dietę (jadłospis). Podczas pierwszej wizyty przeprowadzana jest kompletna analiza składu ciała pozwalająca określić poza typowymi pomiarami również poziom kaloryczności podstawowej przemiany materii, wskaźnik wisceralnej tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej, masy beztłuszczowej oraz mineralnej masy kości. Pacjent otrzymuje teczkę z wstępnymi zaleceniami.

Kolejny etap terapii to opracowanie indywidualnego planu żywieniowego w oparciu o pierwszą wizytę. Indywidualny plan żywieniowy Pacjenta zapewnia odpowiednią kaloryczność posiłków i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych) we właściwych ilościach. Plan żywieniowy przygotowywany jest maksymalnie w przeciągu kilku dni od wizyty i wysyłany do Pacjenta mailowo. Możliwy jest również odbiór osobisty.

Pierwsza wizyta dietetyczna w Vitalea Clinic obejmuje:

  • wywiad żywieniowy, w tym analizę błędów żywieniowych
  • pomiar obwodów
  • pomiar składu masy ciała metodą BIA dowiedz się więcej
  • ogólne zalecenia żywieniowe - poradę dietetyczną
  • ustalenie indywidualnego planu działania, określenie celów

Konsultacja dietetyczna dotyczy udzielenia wskazówek żywieniowych dotyczących sposobu żywienia, doboru produktów i możliwości przygotowania potraw w konkretnej jednostce chorobowej, z którą zgłasza się Pacjent. W codziennych konsultacjach wykorzystujemy do edukacji żywieniowej tzw. dzienniczek, który wypełnia Pacjent na kolejne wizyty. Konsultacja dietetyczna nie jest tożsama z ułożeniem jadłospisu. Jadłospis można zamówić jako dodatkową, niezależną usługę.

Każdy z ułożonych jadłospisów uwzględnia indywidualne nawyki żywieniowe Pacjenta, to co lubi jeść oraz czego nie lubi. Jadłospis jest zbilansowany pod względem wszystkich witamin, składników odżywczych, biorąc pod uwagę wiek, płeć, aktywność fizyczną, stan zdrowia i oczekiwania Pacjenta. Kaloryczność posiłków jest ściśle związana z podstawową przemianą materii (ilość kalorii zużywanych przez organizm), którą określamy na pierwszej wizycie. Ilość posiłków dopasowana jest do aktywności zawodowej, a zaproponowane potrawy łatwe w przygotowaniu i dodatkowo smaczne!

Przygotowanie do pierwszej wizyty u dietetyka:

  1. przeprowadź we własnym zakresie kilkudniowy wywiad żywieniowy (spisz co, kiedy, ile zjadłeś / zjadłaś, jak odżywiasz się na co dzień oraz w dni wolne od pracy). Możesz skorzystać z dzienniczka żywieniowego.
  2. wykonaj badania laboratoryjne:
    - morfologia ogólna
    - lipidogram (cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy)
    - glukoza
    - próby wątrobowe (ASPAT, ALAT)
    - kreatynina
    - kwas moczowy
    - sód, potas, chlorki
    - magnez
    - żelazo 
    Jeżeli posiadasz aktualne wyniki badań (do 3 miesięcy) nie ma potrzeby wykonywania ponownych badań. Zabierz posiadane przez Ciebie wyniki na pierwszą konsultację dietetyczną.

    Istnieje również możliwość przeprowadzenia diagnostyki w Vitalea Clinic: tradycyjnych badań laboratoryjnych oraz badania SO/CHECK, dostarczającego najważniejszych informacji na temat poziomu witamin i minerałów w organizmie (zarówno niedoborów jak i nadwyżek) oraz obciążenia metalami ciężkimi, sprawdzającego mechanizmy obronne i detoksykacyjne ustroju, oceniającego poziom stresu oksydacyjnego, stopień zagrożenia wystąpieniem zaburzeń metabolicznych i wiele innych parametrów.

    Sprawdź: Badanie SO/CHECK

  3. skompletuj i zabierz ze sobą dokumentację medyczną, którą dysponujesz (historię choroby, wyniki badań diagnostycznych, karty wypisów ze szpitala).
  4. Ustal:
    - jakie aktualnie występują u Ciebie choroby, z jakimi dolegliwościami się zmagasz
    - czy i jakie leki przyjmujesz (leki przyjmowane na stałe oraz okresowo)
    - jakie suplementy diety zażywasz, jakie zioła i herbatki ziołowe pijesz
    - jak oceniasz swoją aktywność fizyczną
    - czy w przeszłości stosowałeś / stosowałaś już diety. Jeżeli "tak" to jakie, kiedy oraz przez jaki okres czasu.
  5. w przypadku analizy składu masy ciała metodą BIA pamiętaj by:
    - na 2 do 3 godzin przed badaniem nie spożywać posiłków oraz nie pić napojów
    - na 12 godzin przed badaniem nie uprawiaj intensywnego wysiłku fizycznego 
    - przed samą wizytą zadbaj o zaspokojenie potrzeb fizjologicznych (wskazany pusty pęcherz)
    - na 48 godzin przez pomiarem nie spożywaj alkoholu
    - jeżeli jest to możliwe przez okres 7 dni przed badaniem nie zażywaj leków diuretycznych
    - nie smaruj stóp na 12 godzin przed badaniem, gdyż badanie wykonywane jest na boso
    - nie wykonuj analizy składu masy ciała metodą BIA podczas choroby zakaźnej, na tydzień przez menstruacją (dotyczy kobiet)
    Badanie metodą BIA nie może być przeprowadzone u osób z wszczepionym rozrusznikiem serca, kardiowerterem oraz u osób z metalowymi implantami, u kobiet w ciąży oraz u osób chorych na epilepsję.

Kolejne wizyty dietetyczne w Vitalea Clinic obejmują:

  • pomiar obwodów
  • wywiad żywieniowy (kontrolujący)
  • analizę składu masy ciała
  • ocenę sposobu żywienia i dzienniczka żywieniowego wraz z ewentualną korektą.

Konsultacja dietetyczne skierowane są do osób pragnących poprawić stan swojego zdrowia poprzez korzyści płynące z racjonalnego odżywiania się. Diety dostosowane są do upodobań i możliwości konsumenta, zarówno finansowych jak i czasowych, bazują na wiedzy o nowoczesnych zasadach żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także na zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia. Łatwo dostępne produkty, proste i smaczne dania - to na nich oparte są diety opracowywane przez Dietetyka Vitalea Clinic. Chcemy by w nieskomplikowany i przede wszystkim łatwy dla Pacjenta sposób osiągnąć zamierzony cel: poprawić stan zdrowia, zadbać o kondycję fizyczną i psychiczną, wypracować sylwetkę, o jakiej marzy. Pacjent otrzymuje gotowe przepisy wraz z listą zakupową. Pomoc profesjonalisty jest wskazana zarówno w przypadku problemów z prawidłową masą ciała (nadwaga, otyłość oraz niedowaga), jak i w przypadku chorób oraz dolegliwości, z którymi organizm sam nie jest w stanie sobie poradzić. Dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi możesz pozbyć się uciążliwych objawów, złagodzić przebieg choroby, a także zadbać o piękny wygląd. Wizyty kontrolne pomogą na bieżąco sprawdzać postępy wdrożonej terapii oraz dokonywać ewentualnych zmian. Pamiętaj także, że problemy z układem trawiennym nie zawsze wynikają wyłącznie z nieprawidłowej diety czy problemów hormonalnych. Zarówno nadwaga, jak i niedowaga, mogą mieć również podłoże psychologiczne (lęki, depresja, stres, wypalenie zawodowe i inne). W tym zakresie również możesz liczyć na naszą pomoc. Sprawdź dostępne terapie!

Podczas terapii dietetycznej istnieje możliwość kontaktowania się drogą mailową z dietetykiem poza wyznaczonymi terminami wizyt. Wszelkie niejasności oraz pojawiające się pytania są wyjaśniane na bieżąco.

Jakie zadania ma dietetyk?

Dietetyk jest osobą, która pomoże Ci ułożyć zbilansowany i racjonalny jadłospis, który dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednia dieta pozwala na rozwiązanie wielu problemów zdrowotnych organizmu i pomaga w walce z różnymi chorobami. Ważne jednak, żeby była indywidualnie ułożona dla pacjenta i uwzględniała jego preferencje żywieniowe, nawyki i stan zdrowia. Nieodpowiednio dobrana może wyrządzić więcej krzywdy, niż pożytku. Dlatego jeśli zależy Ci na zmianie sposobu odżywiania, poprawie stanu zdrowia lub zrzuceniu zbędnych kilogramów, najlepiej skorzystać z wizyty u wykwalifikowanego dietetyka.

Kiedy zgłosić się do dietetyka?

Dietetyk pomaga nie tylko osobom chorym, ale także tym, które chcą nauczyć się zdrowych wyborów żywieniowych, aby czuć się dobrze. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, aby unikać problemów zdrowotnych w przyszłości, które mogą być spowodowane nierozsądnym stylem życia i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.

Istnieje wiele rodzajów diet w zależności od tego, z czym chcesz walczyć. Może to być dieta ze zwiększoną podażą białka lub błonnika, z obniżoną zawartością tłuszczu lub węglowodanów, dieta łatwostrawna, diety bez laktozy bądź bez glutenu oraz wiele innych pomagających w walce z tzw. chorobami dietozależnymi.

 

W Vitalea najważniejszy jest Pacjent!

Często zadawane pytania

  1. DIETETYK KATOWICE: Czy dietetyk powie, ile powinieneś jeść?

    Wykwalifikowany dietetyk określi, ile kalorii dziennie powinien spożywać Pacjent, jednak nie zrobi tego "na oko". Na wizycie zostanie obliczone dobowe zapotrzebowanie kaloryczne Pacjenta na podstawie wskaźnika podstawowej przemiany materii i współczynnika aktywności fizycznej. Z otrzymanych wyników zostanie obliczona docelowa ilość spożywanych kalorii w zależności od celu diety, przyjmowanych leków i istniejących chorób. Należy jednak pamiętać, że prawidłowo skomponowana dieta to nie tylko odpowiedni bilans kaloryczny, ale również spełnienie zapotrzebowania na wszystkie makro- i mikroelementy.

  2. DIETETYK KATOWICE: Dlaczego styl żywienia jest tak ważny? Jak dietetyk może pomóc w procesie leczenia?

    Dietetyk pomaga zbilansować jadłospis Pacjenta, uczy zdrowych zasad odżywiania i poprawia nawyki żywieniowe, dzięki czemu bierze czynny udział w zapobieganiu wystąpienia niedoborów w organizmie, a także niektórych chorób. Dieta jest układana zawsze indywidualnie dla każdego Pacjenta z uwzględnieniem jego zapotrzebowania energetycznego oraz istniejących schorzeń.

    Odpowiednia dieta, w skład której wchodzą wszystkie składniki odżywcze, budulcowe i regulacyjne (białka, tłuszcze i węglowodany, a także witaminy oraz mikro- i makroelementy) powinna być dopasowana do Pacjenta z uwzględnieniem jego wieku, poziomu aktywności fizycznej, przyjmowanych leków oraz chorób współistniejących. Dieta ułożona przez dietetyka klinicznego służy nie tylko normalizacji masy ciała, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, łagodzi dolegliwości, poprawia samopoczucie i podnosi jakość życia chorego.

  3. DIETETYK KATOWICE: Ile wizyt u dietetyka należy odbyć?

    Ilość i częstotliwość wizyt uzależniona jest od tego, z jakim problemem i intencją Pacjent przychodzi do dietetyka. Jeśli celem jest utrata wagi, ilość wizyt i długość całego procesu będzie zależeć głównie od ilości kilogramów, jakie Pacjent chce zrzucić. Często jednak przyczyną zasięgnięcia porady u dietetyka klinicznego są tzw. choroby dietozależne (m.in. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, niektóre nowotwory). W takim wypadku długość całego procesu zależy m.in. od etapu choroby, objawów i chorób towarzyszących.

    Praca Pacjenta z dietetykiem rozpoczyna się od pierwszej wizyty, na której Pacjent opowiada o ilości i jakości spożywanych pokarmów, o swoim stylu życia, towarzyszących chorobach i przyjmowanych lekach. Przeprowadzany jest wywiad żywieniowy i medyczny oraz analiza składu ciała. Pacjent odpowiada na pytania dotyczące jego stylu życia, aktywności fizycznej i pracy zawodowej. Po wizycie otrzymuje jadłospis oraz wszystkie wskazówki do jego stosowania i zasad prawidłowego odżywiania. Wizyta kontrolna odbywa się po około 3-4 tygodniach od początku stosowania diety.

    Im dłużej trwa współpraca Pacjenta z dietetykiem, tym większa jest jego świadomość żywieniowa, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie szans na uniknięcie rozwoju niektórych chorób oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia niepożądanych efektów stosowania diety (np. efekt „jo-jo”).

  4. DIETETYK KATOWICE: Czy dietetyk w Vitalea prowadzi konsultacje on-line?

    W naszej klinice dietetyk przyjmuje wyłącznie na miejscu w gabinecie. Tylko konsultacja osobista, zwłaszcza jeśli jest to pierwsza wizyta, przeprowadzona „twarzą w twarz” jest wstanie dostarczyć dietetykowi niezbędnych informacji na temat Pacjenta. Nieodłącznym elementem konsultacji dietetycznej jest analiza składu ciała wykonana na specjalistycznej platformie. Dostarcza ona informacji na temat masy ciała, BMI pacjenta i podstawowej przemiany materii. Z takiej analizy dowiemy się również o ilości wody w organizmie Pacjenta, procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, masie mięśniowej i kostnej, wieku metabolicznym i innych parametrach niezbędnych do oceny jego stanu. Taki pomiar jest możliwy wyłącznie na wizycie osobistej w gabinecie lekarskim i umożliwia on przygotowanie odpowiedniej, indywidualnej diety dostosowanej do parametrów Pacjenta. 

  5. DIETETYK KATOWICE: W przypadku jakich chorób dietetyk może pomóc?

    Istnieje cały spis chorób, które można leczyć dietą. Do najważniejszych należą: nadwaga i otyłość (OTYŁOŚĆ JEST CHOROBĄ!), cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia i miażdżyca. Inne choroby leczone za pomocą indywidualnie dostosowanej diety to m.in.: osteoporoza, choroby neurodegeneracyjne, choroby przewodu pokarmowego i jelit (zaparcia, biegunki, wymioty, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit), choroby tarczycy (np. niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto), alergie pokarmowe, celiakia oraz niektóre nowotwory.

  6. DIETETYK KATOWICE: Jaka jest różnica między dietetykiem a dietetykiem klinicznym?

    Niestety, w dzisiejszych czasach tak naprawdę każdy, kto choć trochę zna się na zasadach prawidłowego odżywiania może nazwać się „dietetykiem”. Kierując się do takiej osoby dobrze jest więc zrobić odpowiedni research i sprawdzić jej kwalifikacje. Dietetykami często nazywają się osoby po krótkich (1-2 dniowych) kursach, po rocznym studium w szkole policealnej oraz wielu trenerów personalnych.

    Z uwagi na fakt, że dietetyka obejmuje bardzo szeroki zakres wiedzy, wyróżnia się różne specjalizacje. Dietetyk kliniczny jest absolwentem (magistrem) Uniwersytetu Medycznego i zajmuje się pomocą pacjentom z zaburzeniami wynikającymi z różnorodnych chorób. Dietetyk kliniczny ma wiedzę na temat żywienia na różnych etapach choroby, a jego celem jest doprowadzenie do całkowitego wyzdrowienia lub zmniejszenia odczuwanych dolegliwości za pomocą odpowiednio dobranego jadłospisu. Ustala dietę również w celach profilaktycznych, aby nie dopuścić do powstania i rozwoju choroby. Dietetyk kliniczny dobiera jadłospis pod względem zależności między układem pokarmowym człowieka, a innymi układami w organizmie.

Przeczytaj także na Blogu Vitalea

Ulubione ()