MIGRENA – czym się różni od „zwykłego” bólu głowy?

Czym jest migrena?

Migrena jest przewlekłą chorobą neurologiczną, charakteryzująca się samoistnymi napadowymi bólami głowy występującymi okresowo. Częstotliwość ataków migrenowych jest kwestią indywidualną. Uważa się, że zapadalność na migrenę jest uwarunkowana genetycznie, a jej przyczyną są zaburzenia nerwowo-naczyniowe. Choroba może przebiegać pod postacią epizodyczną lub przewlekłą- ta druga, stanowiąca ok. 8% przypadków, odznacza się odczuwaniem bólu głowy przez przynajmniej 15 dni w miesiącu. 

W zdecydowanej większości przypadków pierwszy atak migreny pojawia się przed osiągnięciem 35. roku życia. Po okresie dojrzewania trzy razy częściej dotyczy kobiet, wśród których 15-18% cierpi na bóle migrenowe. U kobiet pierwszy napad migrenowy zazwyczaj pojawia się w okresie dojrzewania, a późniejsze ataki mają tendencję do występowania w okresie około menstruacyjnym (mniej więcej dwa dni przed, w trakcie i do dwóch dni po menstruacji). U mężczyzn napady mogą zdarzać się już w dzieciństwie, szczyt nasilenia osiągając w 20.-35. roku życia.

Jakie są typy migren?

Schorzenie może występować pod dwiema postaciami: migreny z aurą i migreny bez aury. Migrena z aurą stanowi ok. 25% przypadków. Aura to stopniowo narastające symptomy neurologiczne zwiastujące napad migreny – pojawiają się przed atakiem i najczęściej zanikają zanim rozpoczną się objawy bólowe. Trwa zazwyczaj od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, w czasie których występują głównie zaburzenia wzrokowe (tzw. aura wzrokowa), takie jak np.: jasne plamy w polu widzenia, mroczki, migotająca zygzakowata linia, nieostre widzenie a nawet czasowa utrata wzroku. Mogą jej towarzyszyć również objawy ze strony innych układów, takie jak: mrowienie i drętwienie twarzy i kończyn, szumy uszne, osłabienie, zawroty głowy oraz zaburzenia koordynacji, czucia i mowy.

Migrena bez aury stanowi ok. 75% przypadków. Towarzyszy jej samoistny, silny lub umiarkowany ból głowy trwający od 4 do 72 godzin. Charakteryzuje się pulsującym bólem odczuwanym po jednej stronie głowy, który współistnieje z takimi objawami, jak: światłowstręt, nadwrażliwość na dźwięki i zapachy, wymioty i nudności. Ból nasila się podczas wysiłku fizycznego. Osoby cierpiące na migrenę często skarżą się również na objawy zwiastujące pojawienie się bólu- są to m.in. zaburzenia apetytu, wahania nastroju, mdłości, drażliwość czy uczucie zmęczenia.

Jak objawia się migrena?

Migrena jest chorobą przewlekłą i obecną w życiu chorego zwykle przez większą jego część, choć między atakami bólowymi nie daje ona żadnych symptomów. Nasilenie objawów może się zmieniać w trakcie całego życia- stwierdza się, że ataki są zazwyczaj słabsze u osób dojrzałych i starszych. Najbardziej charakterystyczne objawy migreny to:

  • Pulsujący, jednostronny ból głowy trwający zazwyczaj od 4 do 72godzin, zlokalizowany najczęściej za gałką oczną, w okolicy czoła i skroni;nasilenie bólu jest umiarkowane lub silne,
  • Nadwrażliwość na dźwięki i zapachy,
  • Światłowstręt,
  • Mdłości i wymioty,
  • Często zawroty głowy,
  • Niekiedy atak poprzedzony jest aurą migrenową.

Po ataku migrenowym następuje tzw. faza ponapadowa- ustępuje ból, a pojawia się zmęczenie, senność, apatia, znużenie i spadek nastroju. 

Jakie czynniki mogą wywołać migrenę?

Pomimo genetycznego podłoża migreny, istnieją czynniki prowokujące wystąpienie napadu. Są to najczęściej:

  • Zaburzenia snu (nadmiar lub niedobór),
  • Silny stres i odprężenie po sytuacji stresowej,
  • Wahania hormonalne (np. menstruacja, owulacja)
  • Wysiłek i zmęczenie fizyczne,
  • Stosowanie niektórych leków (np. hormonalnych),
  • Narażenie na silne zapachy oraz jasne i migotające światło,
  • Przebywanie na dużych wysokościach,
  • Gwałtowne zmiany pogody i wahania ciśnienia atmosferycznego,
  • Stosowanie głodówek,
  • Wybrane produkty spożywcze.

Niewłaściwa dieta jest szczególnym czynnikiem ryzyka wystąpienia napadu migreny i wymaga szerszego omówienia. Badania wykazały większą szansę pojawienia się bólu u osób spożywających: produkty zawierające kofeinę, produkty dosładzane aspartamem, czekoladę i kakao, żywność z dużą zawartością glutaminianu sodu (np. fast-foody, kostki rosołowe, sosy i zupy w proszku), alkohol (zwłaszcza czerwone wino), tłuste mięsa oraz sery. Inne produkty, które również mogą wyzwolić napad migrenowy, choć wymieniane są w literaturze rzadziej, to: owoce cytrusowe, herbata, wędliny, ryby oraz żywność fermentowana.   

Bardzo istotne w profilaktyce migren jest przyjmowanie odpowiedniej ilości wody, a także regularne spożywanie posiłków. Duże znaczenie ma również odstawienie wszelkich pokarmów, na które występuje nadwrażliwość lub uczulenie, np. gluten. Unikać należy stosowania głodówek, ponieważ towarzyszący im spadek poziomu glukozy we krwi także mocno sprzyja wystąpieniu ataku migreny.

Jak można wspomóc leczenie migreny?

Koenzym Q10

Koenzym Q10 jest silnym antyoksydantem oraz przyczynia się do odnowy i lepszego wchłaniania innych przeciwutleniaczy. Redukuje stres oksydacyjny, który, według najnowszych doniesień, może mieć związek z występowaniem migreny, zwłaszcza w postaci przewlekłej. W klinice Vitalea koenzym Q10 podajemy w połączeniu z witaminą C- również silnym przeciwutleniaczem. Jest ona niezbędna zarówno ze względu na swoje zdolności „wymiatające” wolne rodniki i działanie przeciwzapalne, ale także z powodu wpływu na stabilizację i przyswajalność koenzymu Q10, który jest związkiem wrażliwym na światło i temperaturę. Z tego powodu w naszej klinice te dwie substancje zawsze podawane są razem pod postacią wlewu kroplowego. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie koenzymu Q10 nie daje tak efektywnego wchłaniania, jak w postaci dożylnej, ponieważ blisko 60% związku wydalana jest wraz z kałem.

Sprawdź: Kroplówka koenzym Q10


Kwas alfa-liponowy

Innym silnym antyoksydantem, który może mieć pozytywny wpływ na leczenie migren, jest kwas alfa-liponowy. Wykazuje on działanie ochronne i regeneracyjne na układ nerwowy, a także zmniejsza stres oksydacyjny. Jest obecnie jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych w leczeniu powikłań neurologicznych. Podobnie jak koenzym Q10, przedłuża działanie innych antyoksydantów, takich jak glutation czy witaminy C i E. Aby móc osiągnąć odpowiednie stężenia terapeutyczne, zalecane jest podawanie kwasu alfa-liponowego we wlewie kroplowym, także w połączeniu z witaminą C. 

Sprawdź: Kroplówka kwas alfa-liponowy


Ozonowanie krwi

W leczeniu migren doskonałym środkiem będzie także ozonoterapia, zwłaszcza w postaci autohemotransfuzji ozonowej (ozonowanie krwi). Ozon wykazuje działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, dotlenia organizm i skutecznie go oczyszcza. Eliminuje również wszelkie patogeny chorobotwórcze z ustroju, które mogą przyczyniać się do powstawania różnorodnych stanów zapalnych i chorób.

Ulubione ()