Pestycydy – czy są dla nas szkodliwe? Jak zbadać, czy jesteśmy nimi obciążeni?

Blog Vitalea

Pragniemy odżywiać się zdrowo, a w trakcie codziennych zakupów nieświadomie wybieramy warzywa i owoce, które zawierają pestycydy. Decydując się na zakup danych produktów zachęcamy producentów do ich stosowania na jeszcze większą skalę. W dzisiejszym artykule opowiemy o wpływie pestycydów na ludzki organizm, a także przedstawimy metodę, która pozwoli zbadać, czy jesteśmy nimi obciążeni.

Co to są pestycydy?

Pestycydy to powszechnie stosowane środki chemiczne, które służą do ochrony roślin przed grzybami, chwastami oraz owadami. Pestycydy są wykorzystywane w rolnictwie, leśnictwie oraz ogrodnictwie. Obecnie znanych jest aż 10 tysięcy związków, które różnią się między sobą przeznaczeniem, budową i właściwościami.

Czy pestycydy są szkodliwe?

Pestycydy od wielu lat cieszą się złą sławą. Dlaczego? Są one niezwykle szkodliwe dla ludzkiego organizmu, mogą między innymi uszkodzić układ nerwowy czy wywołać ciężkie zapalenie skóry. Najwięcej pestycydów zawierają jabłka oraz ziemniakisą to dość popularne produkty, które lądują w praktycznie każdym koszyku zakupowym. Pragniemy odżywiać się zdrowo, jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, na co jesteśmy narażeni jedząc produkty zawierające pestycydy.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Obciążenie metalami ciężkimi – jak sprawdzić czy jest i jak się go pozbyć?

Jak wygląda podział pestycydów?

Pestycydy możemy podzielić ze względu na ich trwałość w środowisku (nietrwałe, umiarkowanie trwałe, trwałe) oraz ze względu na ich działanie. Wyróżniamy tutaj:

  • Fungicydy(tak zwane środki grzybobójcze),
  • Insektycydy (wykorzystywane do zwalczania owadów),
  • Herbicydy (skuteczne w likwidacji chwastów).

Niestety nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować pestycydów z żywności dostępnej w sklepach. Z uwagi na to określono dopuszczalną dawkę pestycydów, która jest tolerowana przez organizm. Dawka ta to maksymalne pozostałości danego pestycydu po czasie jego karencji. Co roku EWG(EnvironmentalWorkingGroup)publikuje listę warzyw i owoców, które kumulują najwięcej pestycydów. Swoje wyniki prezentują w oparciu o analizę 35 tysięcy próbek pobranych do badań.Do „parszywej dwunastki” EWG zalicza się:

  1. Truskawki,
  2. Szpinak,
  3. Nektarynki,
  4. Jabłka,
  5. Winogrona,
  6. Brzoskwinie,
  7. Wiśnie,
  8. Gruszki,
  9. Pomidory,
  10. Seler naciowy,
  11. Ziemniaki,
  12. Papryka.

Jak zbadać czy jest się obciążonym pestycydami?

W katowickim NZOZVitalea za pomocą biorezonansu komórkowego przeprowadzanego na aparacie MORAmożesz sprawdzić obciążenie42 różnymi pestycydami– w tym substancji bakterio-,ślimako-,owado-, chwasto- oraz grzybobójczych. Podczas biorezonansu komórkowego pacjent umieszcza gołe stopy na specjalnych płytkach, które są wyposażone w elektrody. Te z kolei pozwalają na odebranie informacji z organizmu, które następnie są przekazywane do aparatu oraz komputera. Badanie przeprowadza się za pomocą punktoskopu, który przykłada się do ściśle określonych punktów na palcach dłoni i stóp.Biorezonans komórkowy jest bezbolesny, bezinwazyjny i całkowicie bezpieczny,dlatego polecany jest również w badaniu dzieci!

 Pragniesz sprawdzić czy jesteś obciążony pestycydami? Zatem zadzwoń do katowickiego NZOZVitalea i umów się na biorezonans komórkowy! Nasi specjaliści dostarczą Ci wszelkich informacji o zabiegu, a także odpowiedzą na Twoje pytania.

Ulubione ()