JĘCZMIEŃ I GRADÓWKA - czym się różnią?

Czym jest jęczmień, a czym gradówka?

Jęczmień to ostra infekcja gruczołów brzegowych znajdujących się na powiekach górnych i dolnych. Spowodowany jest najczęściej zakażeniem gronkowcowym (zwłaszcza gronkowcem złocistym- Staphylococcus aureus), choć w niektórych przypadkach mogą go wywołać także paciorkowce. W przebiegu choroby powstaje czop ropny, który blokuje ujścia gruczołów potowych lub łojowych, przez co produkowana przez nie wydzielina nie może wypłynąć na zewnątrz i dochodzi do rozwoju bolesnego stanu zapalnego.

Jęczmień może być zewnętrzny, gdy zajęte są mieszki rzęsowe oraz gruczoł potowy (tzw. g. Molla) lub gruczoł łojowy blisko rzęs (tzw. g. Zeissa). Jest on widoczny gołym okiem i objawia się wystąpieniem bolesnego, często także swędzącego guzka, który kształtem przypomina ziarno, od którego schorzenie wzięło swoją nazwę. Chorobowo zmieniona okolica jest tkliwa, zaczerwieniona i obrzęknięta. Z kolei o jęczmieniu wewnętrznym mówi się, gdy infekcja dotyczy gruczołu łojowego na wewnętrznej stronie powieki, tzw. gruczołu tarczkowego Meiboma. Objawia się on najczęściej obrzękiem, zaczerwienieniem i dużą bolesnością. Jęczmieniowi może towarzyszyć nadwrażliwość na światło oraz uczucie ciała obcego w zainfekowanym oku. Zwykle widoczny jest po odchyleniu powieki na jej wewnętrznej powierzchni, przyjmując postać czerwonego lub żółtawego guzka wypełnionego ropną treścią. Najczęściej pęka samoistnie, co powoduje stopniowe ustępowanie dolegliwości. 

W przypadku, gdy jęczmień wewnętrzny nie opróżni się z zalegającej wydzieliny, schorzenie może przejść w stan przewlekły- wówczas powstaje gradówka. Jej powodem jest zastój łoju w gruczole Meiboma, który następnie ulega otorbieniu. Zmiana znajduje się na wewnętrznej stronie powieki i objawia się jako wolno rosnący, niebolesny (lub mało bolesny) guzek, który prowadzi do jej zniekształcenia. Gradówka może powodować ucisk i zaburzenie ostrości widzenia. Niekiedy ulega samoistnemu zanikowi, lecz zdarza się to rzadziej niż w przypadku jęczmienia. Jeśli jednak utrzymuje się dłuższy czas, wówczas wymagana jest konsultacja okulistyczna.

Jakie są przyczyny powstawania jęczmienia i gradówki?

Czynnikiem ryzyka wystąpienia jęczmienia i gradówki są m.in.: niewłaściwa higiena i demakijaż oczu, noszenie soczewek kontaktowych, choroby dermatologiczne (łojotokowe zapalenie skóry, trądzik różowaty), przewlekłe zapalenie brzegów powiek, cukrzyca i stany osłabienia odporności. Aby zapobiec zakażeniom bakteryjnym gruczołów, należy zwrócić szczególną uwagę na higienę rąk przed wykonaniem takich czynności, jak zakładanie soczewek kontaktowych czy zwykłe pocieranie oka. Soczewki dodatkowo powinny być codzienne poddawane właściwej pielęgnacji i dezynfekcji. Na uwagę zasługują także kosmetyki do makijażu oczu. Dawno otwarte, często używane i/lub współdzielone tusze do rzęs, cienie do powiek czy eyelinery również mogą być siedliskiem bakterii, które stwarzają ryzyko pojawienia się jęczmienia. Z tego powodu nie powinno się wspólnie używać tych samych kosmetyków ani nie korzystać z testerów ogólnie dostępnych w drogeriach. Unikać należy także miejsc o dużym zapyleniu oraz tych, gdzie występuje narażenie na substancje drażniące.

Jakie są domowe sposoby leczenia jęczmienia i gradówki?

Najpowszechniejszym sposobem domowego leczenia jęczmienia jest pocieranie go złotem (np. obrączką). To powoduje, że zmieniona chorobowo powieka ulega rozgrzaniu, co ułatwia odblokowanie ujścia zatkanych gruczołów. Dodatkowo jest to masaż zajętego miejsca, dzięki czemu ewakuacja zalegającej wydzieliny przebiega szybciej. Powinien on być przeprowadzany zawsze w kierunku ujścia gruczołów, a więc- z góry na dół, jeśli jęczmień jest na powiece górnej, lub z dołu ku górze, jeśli pojawił się na powiece dolnej.

Innym sposobem leczenia jęczmienia i gradówki jest ogrzewanie powieki ciepłymi, suchymi okładami. Można do tego celu wykorzystać np. rozgrzaną w wodzie, czystą łyżkę. Czynność powinna trwać około 10 minut i być powtarzana kilka razy dziennie. Z kolei nie zaleca się stosowania okładów mokrych, ponieważ grozi to rozsianiem bakterii powodujących zakażenie. Z tego samego powodu absolutnie zabronione jest samodzielne przekłuwanie lub wyciskanie treści jęczmienia i gradówki, ponieważ stwarza to ryzyko przedostania się drobnoustrojów do krwiobiegu, co z kolei może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych.

Jak zapobiegać nawrotom jęczmienia i gradówki?

Najważniejszym warunkiem skutecznej profilaktyki jęczmienia i gradówki jest eliminacja przyczyn ich powstawania. Jak wspomniano wcześniej, najczęściej są to infekcje bakteryjne spowodowane przez gronkowce, rzadziej paciorkowce. Najskuteczniejszą i najbezpieczniejszą metodą zwalczania wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych jest ozonoterapia.

Ozon, jako trójcząsteczkowy tlen, jest najsilniejszym znanym obecnie oksydantem. Wykazuje silne właściwości bakterio-, grzybo- i wirusobójcze. Ozonoterapia dożylna (autohemotransfuzja ozonowa), czyli ozonowanie krwi, pozwala na rozprowadzenie leczniczego gazu po całym organizmie. Podany w takiej formie wykazuje więc działanie ogólnoustrojowe i pomaga zwalczać zakażenia toczące się w dowolnym miejscu w organizmie. Działa więc na infekcje zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Doskonale sprawdza się również w profilaktyce zdrowotnej. Jest to terapia odznaczająca się wysoką skutecznością i minimalnym ryzykiem powikłań, dlatego lista wskazań do jej wykonania jest coraz dłuższa, a grono zwolenników na całym świecie systematycznie się powiększa.

Dowiedz się więcej: Ozonowanie krwi

W klinice Vitalea, w celu przeprowadzenia diagnostyki pod kątem rodzaju bakterii odpowiedzialnej za powstawanie jęczmienia, wykorzystywany jest biorezonans komórkowy na aparacie MORA. Pozwala on na sprawdzenie obecności aż 22 bakterii w organizmie, w tym gronkowca złocistego, paciorkowca zieleniejącego, paciorkowca hemolizującego i pałeczki ropy błękitnej. Poza tym umożliwia identyfikację 24 szczepów grzybiczych, kilkudziesięciu pasożytów, wirusów i pleśni, a także metali ciężkich i pestycydów, które wpływają na zaburzenie odporności i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po precyzyjnym określeniu przyczyny dolegliwości przechodzi się do terapii mającej na celu inaktywację i eliminację wcześniej wykrytych patogenów z ustroju. Jest to metoda nieinwazyjna, bezbolesna i pozbawiona stosowania jakichkolwiek środków farmakologicznych. Polecana jest w przypadku osób w każdym wieku, także dzieci.

Dowiedz się więcej: Biorezonans komórkowy

Powstawaniu jęczmienia oraz jego nawrotom sprzyja obniżenie odporności organizmu. Aby temu zapobiec, należy dbać o odpowiednią podaż witamin i minerałów, które wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jedną z najważniejszych jest witamina C, której najlepszy stopień wchłanialności osiąga się po podaniu dożylnym. Kroplówki z witaminą C wspomagają organizm w walce z drobnoustrojami, wpływają na obniżenie stresu oksydacyjnego, usprawniają procesy mające na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz stymulują układ immunologiczny do działania. Dzięki temu organizm jest w stanie zwalczyć toczącą się infekcję, a także zapobiec jej nawrotowi i powstawaniu kolejnych.

Dowiedz się więcej: Kroplówki z witaminą C

Terapia Lakhovsky’ego wykorzystuje do leczenia całe spektrum fali elektromagnetycznej. Jej właściwości lecznicze mogą zostać zastosowane ogólnie na cały organizm, lub wyłącznie miejscowo- z użyciem szklanych końcówek dostosowanych do schorzenia oraz okolicy ciała poddanej terapii. Ta metoda wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także poprawia odporność organizmu oraz stymuluje zdolności regeneracyjne wszystkich komórek. Punktowe zastosowanie terapii Lakhovsky’ego pozwoli w szybki i skuteczny sposób wyleczyć jęczmień, natomiast zastosowana ogólnie zapobiegnie jego nawrotom.

Dowiedz się więcej: Terapia Lakhovsky'ego

Ulubione ()