Dieta w boreliozie i chorobach odkleszczowych

Bolerioza jest chorobą przewlekłą, wieloukładową, wywołaną przez gram-bakterię krętka Borrelia burgdorferi. Powstaje w wyniku ukłucia kleszcza zakażonego ową bakterią. Często, lecz nie zawsze występującym, pierwszym objawem świadczącym o zakażeniu jest tzw. rumień wędrujący, a wraz z rozwojem choroby mogą pojawiać się inne objawy np. objawy grypopodobne. Celna diagnoza oraz szybkość rozpoczęcia leczenia ma kluczowe znaczenie w walce z chorobą i jej skutkami dla organizmu.

Dowiedz się więcej na temat: Borelioza Diagnostyka.


Leczenie boreliozy

Leczenie boreliozy przede wszystkim powinno skupić się na zniszczeniu krętka, wzmocnieniu układu odpornościowego, zmniejszeniu stanu zapalnego oraz wzmocnieniu układu pokarmowego. Nieodzownym elementem terapii jest indywidualnie dobrana dieta, dostosowana do stanu zdrowia Pacjenta, okresu leczenia, stosowanych leków.

Aby terapia żywieniowa miała sens, często u osób z boreliozą / chorobami odkleszczowymi stosuje się dietę przeciwgrzybiczą, odpowiednią suplementację witaminową, a nawet ziołolecznictwo.


Zasady diety w boreliozie

Pierwsza zasada diety w boreliozie to ograniczenie do minimum cukrów prostych z jadłospisu, które to stanowią pożywkę dla grzybów i bakterii. Całkowicie eliminujemy cukier prosty i produkty go zawierające, gdyż bazą diety powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym. Najważniejsze, aby dieta bogata była w żywność świeżą, sezonową, nieprzetworzoną (unikamy białej mąki, białego ryżu i innych rafinowanych węglowodanów). 

Dieta musi zawierać zdrowe tłuszcze bogate w kwasy omega 3 i 6 (mające działanie p/zapalne, zmniejszające objawy zmęczenia, słabość, ból, zawroty głowy). Najlepszym źródłem kwasów NNKT są ryby, oleje, orzechy i awokado, które to wraz z ograniczeniem cukrów prostych i produktów go zawierających, są w stanie hamować procesy zapalne w organizmie oraz wspomagać funkcjonowanie mitochondriów biorących udział w najważniejszych przemianach energetycznych organizmu. Należy zwrócić szczególną uwagę na spożycie produktów zasobnych w kwasy omega 3 oraz omega 6, zarówno w naturalnej postaci (w pożywieniu) jak i w formie suplementacji by podaż kwasów omega 6 nie przewyższała podaży omega 3, wówczas mamy zapewniony korzystny wpływ kwasów na nasz organizm. Z uwagi na fakt, iż Polacy spożywają małe ilości produktów zasobnych w kwasy omega 3 oraz omega 6 oraz biorąc pod uwagę ich wchłanialność zasadne staja staje się suplementacja. 

Dieta osób chorych na boreliozę i inne choroby odkleszczowe powinna zawierać pełnowartościowe białko chroniące przed wyniszczeniem - białko wysokiej jakości, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Produkty białkowe należy spożywać z warzywami gotowanymi lub surowymi, np. w postaci surówek. Dozwolone jest spożycie mięsa drobiowego, wołowiny, cielęciny, chudej wieprzowiny, mięso królika oraz  jagnięciny. W dietę można włączyć również jajka. Powinniśmy się skupić na warzywach zwłaszcza ciemnozielonych. Poleca się warzywa o niewielkiej zawartości skrobi tj. warzywa kapustne, brokuł, kalafior, sałata, szpinak, rzodkiewka, seler, pietruszka, szparagi, cukinia, cebula, czosnek. W diecie osób chorych na boreliozę i inne choroby odkleszczowe nie powinno zabraknąć pieczywa z pełnego przemiału oraz innych produktów pełnoziarnistych (kasze, makarony, ryż brązowy). Z owoców najbardziej polecane są kwaśne - pamiętając, że grejpfrut oraz owoce cytrusowe również mogą wpływać na wchłanianie leków. W trakcie terapii nie przyjmujemy preparatów zawierających wyciąg z grejpfruta czy pomarańczy. Jedząc owoce wybierajmy te o barwie czerwonej i niskiej zawartości cukrów np. jagody. Do jadłospisu należy włączyć produkty o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym (czosnek, cebula, imbir), jak również zacząć stosować przyprawy np. kurkumę, cynamon czy goździki. 

Zaleca się pić białą oraz zieloną herbatę, nie zapominając oczywiście o produktach fermentowanych zawierających żywe kultury bakterii jak np. kefir, maślanka, jogurt naturalny, zakwasy buraczane czy też kiszonki. Mleko oraz produkty nabiałowe mogą utrudniać wchłanianie leków, zwłaszcza antybiotyków z grupy tetracyklin, dlatego należy zachować kilkugodzinny odstęp pomiędzy spożywanymi produktami mlecznymi, a przyjmowanymi lekamia, zwłaszcza antybiotykami.

Nie zapominajmy o wodzie, która oczyszcza organizm z toksyn (dzienne minimum to 6 - 8 szklanek, a podczas upałów lub wysiłku fizycznego dodatkowe 2 szklanki). Unikamy natomiast kawy i produktów zawierających kofeinę. Wykluczmy całkowicie z diety alkohol oraz tytoń. Zadbajmy o odpowiednią dawkę snu, staramy się unikać stresu i dać organizmowi czas na regenerację.

Choremu  można również włączyć celowaną probiotykoterapię. Przydatne okazują się szczepy zwłaszcza Lactobacillus, korzystnie wpływające na układ odpornościowy oraz spowalniające rozwój drożdżaków. 


Suplementacja w czasie leczenia boleriozy

Bardzo ważnym etapem leczenia boleriozy jest suplementacja witaminowa. Długotrwała antybiotykoterapia osłabia organizm powodując gorsze wchłanianie i przyswajanie witamin. Uwagę należy skupić na dostarczeniu organizmowi przede wszystkim witaminy D3, A, C, E i B12. Inne substancje wspomagające w leczeniu boleriozy to koenzym Q10 (jego niedobór zwiększa podatność na infekcje), magnez (minimalizuje drżenie, kurcze mięśniowe i bóle mięśniowe obecne w boleriozie).


Chcesz uzupełnić leczenie boreliozy o dietoterapię? 
Umów wizytę u dietetyka.

Zadzwoń i sprawdź najbliższy dostępny termin - tel. 888 888 708


Ulubione ()